19.07.2016
|

Zamyslenie sa na tému: Podpora podnikania cez Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast

Nedávno mi zavolal náš VIP zákazník a sťažoval sa mi. Je v súťaži o zákazku na nábytok pre jeden hotel v Tatrách s firmou, ktorá si celú svoju výrobnú technológiu zaobstarala cez EU fondy a s veľkou pravdepodobnosťou systémom “NULOVEJ varianty”.

Hovorí mi, že je to “nefér”, lebo samozrejme finančné náklady na zaobstaranie technológie majú podstatne nižšie, ak nie nulové, a to sa prejaví pri cenovej tvorbe ponuky nábytku a tým pravdepodobne aj vo výbere dodávateľa a výhercu súťaže.

Že čo má robiť…

Bohužiaľ,  teraz už nič. Prehltnúť tú povestnú krivdu. A keď prídu voľby, tak ísť hlasovať za strany, ktoré majú konzistentný názor na to, že eurofondy škodia voľnému trhu.

Len tak, pre letné zamyslenie, rozoberme si jeden z názvov operačných programov eurofondov.

Operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast

Konkurencieschopnosť –  práve som popísal jednu zo situácií ako podporujú konkurencieschopnosť.

Hospodársky rast – Koho? Z počtu cca 5 000 podnikateľských subjektov v drevárskom a nábytkárskom odvetví na Slovensku dostalo eurofondy asi 120. Vynikajúca podpora hospodárskeho rastu selektívnej skupiny, ktorá pozná ICH ĽUDÍ a nemá problém IM pomôcť v súkromnom hospodárskom raste, aby aj napríklad Bugatti malo nejaký hospodársky rast. Česť výnimkám.

Váš Pavol Král

Napíšte nám

telefonickyemailom